navbar_myAccount

Diamantkvalitet – De 4 C’er

Det er mange omstendigheter som avgjør kvalitet og pris på en diamant. Kvalitetsbestemmelsen av en diamant er en kombinasjon av flere faktorer, ofte kalt verdifaktorer. Slik som det er med andre edelstener, er diamanter med høye verdifaktorer mer sjelden og verdifulle, enn de som er foruten. Uten en systematisk måte å bestemme disse faktorene på er det ingen måte å sammenlikne en diamant med en annen. De fleste assosierer den sprakende skjønnheten med vitalitet og kjærlighet, men det er få som vet om de fysiske egenskapene som genererer dette. Når man skal vurdere en diamant er det fire grunnleggende elementer man bør vite mer om.

Disse blir ofte omtalt som de fire C-er; Carat (Vekt) - Clarity (Klarhetsgrad) - Color (Farge) - Cut (Slip)

Gemological Institute of America (GIA) er verdens fremste autoritet på diamanter, og man følger derfor deres internasjonale systemer for diamantgradering.

Color - Fargegrad

Diamanter finnes i mange forskjellige farger. Helt fargeløse diamanter er svært sjeldne, og dermed svært verdifulle. Vanligvis graderes nyansen i en diamant i en skala som strekker seg fra fargeløs til gul.

Ovenfor ser du en fremstilling av den mest brukte internasjonale fargeskalaen for diamanter. Denne er basert på GIA sin fargeskala som går fra D - Z, der D er den mest sjeldne og betegnes som usedvanlig hvit - mest sjelden.

Clarity - Klarhetsgrad

Det er få ting i naturen som er absolutt perfekt. Dette er også sant når det gjelder diamanter. Diamanter har noe vi kaller for inneslutninger (innvendige særtegn) og blemmer (ytre særtegn).

Klarhetsgraden bestemmer den relative fraværsgraden av disse særtegnene. Disse karakterene kan ha en negativ effekt på stenen, men samtidig hjelpe eksperter med å separere ekte diamanter fra etterlikninger.

  1. FL (Flawless) Lupe-ren: Fri for indre og ytre særtegn.<br>
  2. IF (Internally flawless) Lupe-ren: Fri for indre særtegn.<br>
  3. VVS (1,2) (Very, very slightly included) Meget, meget små inneslutninger.<br>
  4. VS (1,2) (Very slightly included) Meget små inneslutninger.
  5. SI (1,2) (Slightly included) Små inneslutninger.
  6. P / I (1,2,3) (Piqué) Mindre, større og store synlige inneslutninger.<br>

UNDERGRADER

Undergrader tildeles normalt diamanter over en halv carat (0.50ct.). Alle graderinger har flytende overganger, og man er avhengig av å gi stenene mest mulig nøyaktig kategorisering. Eksempelvis; VS1 vil tildeles en diamant som er nærmere VVS2, og VS2 vil tildeles en diamant som er nærmere SI1.

Cut - Slipegrad

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. 

E (Excellent – Meget, meget god slip)

VG (Very Good – Meget god slip)

G (Good – God slip)

F (Fair – Dårlig slip)

P (Poor – Meget dårlig slip)

Carat - Carat (Vekt)

Mange varer blir i dag omsatt etter vekt, og carat (Ct.) er vektenheten som benyttes for måling av diamanter og de fleste andre edelstener.

1 Carat = 0,2 gram

Diamant er formet av herdet ren karbon som er et svært lett materiale. Vi trenger derfor en egen vektmålestokk som kan gi oss en nøyaktighet opp til en tusendedel (0.001) av en carat. Små vektforskjeller kan utgjøre enorme verdiforskjeller avhengig av kvalitet.

En 1-carats briljantslipt diamant måler ca 6,40mm i diameter. Les mer om dette i vår mm til ct konverteringstabell.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod f

DIAMANTFORMER / SLIPEFORMER