navbar_myAccount

RAV

Rav er kvae som er herdet over meget lang tid, og består hovedsaklig av karbon, hydrogen og oksygen, med spor av svovel. Det eldste ravet gjenvunnet stammer tilbake fra karbontiden, ca 340 millioner år siden. Ikke før tidlig krittid, ca 150 millioner år siden, har ravforekomster blitt mer til vanlig grunnet større mengder plantefossiler på jorden. Det eldste ravet funnet med leddyr er funnet i områder rundt Libanon og Jordan. Dette ravet er estimert til å være 125-135 millioner år gammelt, og er av svært høy vitenskapelig verdi.

Arkeologer har funnet kulturgjenstander av rav datert tilbake til 13 000 år før Kristus. Rav har også blitt brukt som røkelse, og når man brenner den avgis det en søt lukt. Det tyske ordet for rav er; «Bernstein», som bokstavelig talt betyr brent stein.

Rav er mest kjent for sin gyldenbrune farge, populært kalt «cognac-rav». Vi har også andre farger som melkehvit, orange-rød og grønn. Transparent rødaktig rav er ofte mer verdifull enn den gyldenbrune. Sterk fluoriserende rav er sjeldent og avgir et blåaktig skjær. Dette ravet er som oftest funnet ved gruver i fjellkjedene rundt Santo Domingo, Den dominikanske republikk, og har svært høyt verdi.

Den Baltiske sjø regionen er verdens ledende ravkilde. Polen, Litauen og Russland er store produsenter av stenen. Rav utvinnes hovedsaklig i gruver, men grunnet dens lave egenvekt flyter den i saltvann. Når vær og erosjon slipper den ut i havet, flyter ravet opp på strender, nært eller fjernt.

Det som har gjort rav verdenskjent er dens inneslutninger av insekter og reptiler. For millioner av år siden, når kvae strømmet ut fra trær og planter ble det til en klissete felle for småkryp. Blomster, blader og furunåler er også typiske inneslutninger, samt luftbobler. Insekter som var innesluttet i rav ble også starten på filmen Jurassic Park, regissert av Steven Spielberg i 1993. Filmen tar for seg idéen om kloning av dinosaurer gjennom DNA funnet i blodet fra forhistoriske insekter som er bevart i ravet. Filmen genererer fortsatt den dag i dag stor interesse for stenen.

TIPS:

Ofte kan man oppleve imitasjoner av rav, den mest vanlige etterlikningen er laget av plast. Det er heller ikke uvanlig at insekter og andre type «naturlige» gjenstander blir innfelt i plast for å imitere rav. Glass blir også brukt for å etterligne rav, men er mindre brukt på grunn av sin tunge egenvekt som gjør den lett avslørelig. Hvis man er usikker på om en gjenstanden er rav eller plast kan man finne ut av dette på egenhånd gjennom følgende eksperiment:

Ta et glass med vann og tilsett vanlig bordsalt. Fyll på med salt til saltet ikke lenger løser seg opp i vannet. Rent vann har egenvekt på 1,0g/cm³. Ved å tilsette saltet har man skapt en saltløsning med egenvekt på 1,30g/cm³. Rav har en egenvekt på circa 1,08g/cm³ og plast har en egenvekt på cirka 1,50g/cm³. Dette betyr at ekte rav vil flyte i saltløsningen, mens plast vil synke.

NB! Testen kan være noe avvikende hvis rav gjenstanden inneholder unormalt mye inneslutninger, eller er fattet i smykker av metall.